Vanliga frågor från A-Ö


Adressändring
När du flyttar måste du själv anmäla detta till Svensk Adressändring 020-97 98 99. Du kan även göra detta på deras hemsida www.adressandring.se ». Där kan du också beställa tillfällig eftersändning eller lagring av post om du är bortrest.

Andrahandskontrakt
Du får bara hyra ut din lägenhet i andra hand om du fått Stadskronan Fastigheters skriftliga tillåtelse och under en begränsad tid. För mer information ring 08-630 10 03.

Badrum
Badrum är våtutrymmen, men tål inte hur mycket vatten och fukt som helst. Se till att vädra efter dusch eller bad, öppna gärna fönstret en stund om det finns ett sådant. Lämna dörren till badrummet på glänt nattetid och torka alltid upp synligt vatten. Hål i badrumsvägg får endast göras av fastighetsskötaren eftersom ett otätt hål kan orsaka vattenskador.

Balkong
Du får vädra men inte skaka mattor och sängkläder från din balkong. Tänk på att det inte är tillåtet att grilla på balkongen, eftersom röken kan vara störande för dina grannar. Balkonglådor ska monteras på räckets insida.

Barnvagnar
Barnvagnar får inte ställas i trapphuset eftersom trapphusen är utrymningsvägar vid en eventuell brand.

Besiktning
När du flyttar in får du en kopia på protokollet från besiktningen efter föregående hyresgäst. Kontrollera att protokollet stämmer och anmäl eventuella felaktigheter till oss. Annars riskerar du att bli ersättningsskyldig för skador som föregående hyresgäst har förorsakat.

Bilplats
Kontakta oss om du vill teckna kontrakt eller ställa dig i kö för en bilplats. Uppsägningstiden för en hyrd bilplats är tre månader.

Bostadskö
För att stå på intresselista måste man göra en intresseanmälan som sedan uppdateras varannan månad. I anmälan skriver du ett par rader om dig själv, vad du söker samt anger ett bra telefonnummer där det är lätt att nå dig. Mer information finns på vår hemsida.

Brandvarnare
Till bostaden hör brandvarnare. Finns det ingen brandvarnare i din bostad ska du kontakta fastighetsskötaren så kommer han eller hon och sätter upp en sådan åt dig. Observera att du själv ansvarar för byte av batteri i brandvarnaren. Om det börjar brinna i din bostad, kan brandvarnaren vara skillnaden mellan liv och död.

Bredband
Du sluter själv avtal med den eller de leverantörer som passar dina behov. Kontakta oss på 08-630 10 03 om du har frågor kring möjligheterna i respektive fastighet.

Byta lägenhet
Om du vill byta lägenhet ber vi dig ringa 08-630 10 03 alternativt skicka ett mejl till info@stadskronan.se och anmäla intresse för ett byte.

Cyklar
Cyklar får inte ställas i trapphuset eftersom trapphusen är utrymningsvägar vid en eventuell brand. I många av våra hus finns cykelrum.

Dörrar
Om du plockar bort innerdörrar i din lägenhet, måste du sätta tillbaka dem när du flyttar. Se till att förvara dörrarna så att de inte skadas eller förstörs. Du kan kontakta fastighetsskötaren om det finns lokal rutin.

El
Alla hyresgäster har eget abonnemang för hushållsel. Det innebär att du själv måste anmäla till din elleverantör när du flyttar från lägenheten. Du kan också välja vilken elleverantör du vill ha till din hushållsel.

Fastighetsskötare
Fastighetsskötaren ansvarar för en eller flera fastigheter i ditt område. Information om hur du kontaktar fastighetsskötaren hittar du på informationstavlan i trapphuset.

Felanmälan
Prata med fastighetsskötaren om något är trasigt eller inte fungerar i din lägenhet. I din trappuppgång finns information om hur du når fastighetsskötaren. Om felet är akut och inträffar efter ordinarie arbetstid, får du kontakta jourtjänst (information finns i trappuppgången). Felanmälan betraktas som akut när det finns risk att människor eller material kan komma till skada, eller när felet innebär avsevärd försämring i boendet (till exempel stopp i avlopp eller att varmvatten saknas). Ring inte jourtjänst när det gäller fel som kan vänta till nästa arbetsdag.

Fester
Det är roligt att ha fest ibland, men tänk på att du måste respektera dina grannar som inte alltid uppskattar om festen blir högljudd eller pågår sent på natten. Du kan gärna förbereda dem genom att lägga en lapp i brevlådorna som talar om att du ska ha fest. Både musik och röster kan höras genom huset och störa fler än du tror. Om du själv blir störd, bör du i första hand prata med den som stör. Om det inte hjälper kan du kontakta fastighetsägaren.

Flyttning
Om du ska flytta från din lägenhet finns det vissa saker du bör tänka på när det gäller exempelvis besiktning, nycklar och städning. Mer information om detta får du vid en eventuell avflyttning. Tänk på att fastighetsägaren har rätt att kräva dig på ersättning om till exempel det inte är tillräckligt väl städat. I foldern "Städtips inför flytten", som du får tillsammans med bekräftelsen av din uppsägning, står vad som gäller.

Fåglar
Du får inte mata fåglar från balkongen. Frön och brödrester drar till sig skadedjur.

Försäkringar
Du måste teckna en hemförsäkring som täcker eventuella skador på dina tillhörigheter vid till exempel en brand eller ett inbrott. Den gäller även saker som du har i förråd eller andra utrymmen. Vänd dig direkt till ett försäkringsbolag.

Förråd
Till varje lägenhet hör ett förråd. Förrådet ligger i källaren, på vinden eller ute på gården, beroende på var du bor. Det kan även finnas förråd i lägenheten. Hänglås till förrådet får du själv ordna.

Garage
Kontakta oss om du vill teckna kontrakt eller ställa dig i kö för en garageplats. Uppsägningstiden för en garageplats är tre månader.

Golv
Golven kan skyddas från repor genom att du fäster så kallade glidknoppar under benen på stolar och bord. Behöver du flytta tunga möbler kan du lägga en filt eller matta under möbeln och skjuta den framför dig. Se även Parkettgolv.

Golvbrunn
Golvbrunn och sil i badrum bör rengöras regelbundet av hyresgästen för att undvika stopp.

Grillning
Det är inte tillåtet att grilla på balkongen. Tänk även på att inte grilla utomhus i närheten av huset så att oset letar sig in i närliggande lägenhet.

Grovsopor
Se Sophantering.

Hemförsäkring
Se Försäkringar.

Hemsida
Vår hemsida hittar du på www.stadskronan.se

Husdjur
Ditt gulliga husdjur kan i vissa fall uppfattas som störande av dina grannar. Se till att din hund inte skäller eller springer lös, att ditt djur inte förorenar barnens sandlådor eller att din fågel inte skriker om den är ensam på dagarna. Om du till exempel vill ha en orm som husdjur, måste du ha tillstånd från kommunens Miljö- och hälsoskyddsavdelning. Du får inte kasta kattsand i toaletten, det orsakar stopp i avloppen! Det gäller även om det står på kattsandspåsen att det går bra att spola ner. Kattsand ska "paketeras" noga i plastpåse och kastas i soporna. Observera att hundar av kamphundstyp inte är tillåtna i våra fastigheter.

Hyra
Hyran ska alltid betalas i förskott. Betalas senast sista vardagen före början av varje kalendermånad.

Kabel-TV
Hur många kanaler som ingår i hyran beror på var du bor. Aktuella kanallistor finns på respektive leverantörs hemsida. Länkar finns på vår hemsida. Om du vill beställa filmkanaler eller anmäla fel så ska du kontakta kabel-TV-leverantören. Länkar finns på www.stadskronan.se

Larmtjänst
Vid akuta fel som inträffar efter ordinarie arbetstid, ring jourtjänsten enligt hyresgästinformationen i trapphuset. Felanmälan betraktas som akut när det finns risk att människor eller material kan komma till skada, eller när felet innebär avsevärd försämring i boendet (till exempel stopp i avlopp eller att varmvatten saknas). Ring inte Larmtjänst när det gäller fel som kan vänta till nästa arbetsdag.

Måla
Kontakta oss om du vill måla om i din lägenhet. Arbete som du själv utför måste vara "fackmannamässigt utfört" annars kan du bli ersättningsskyldig vid avflyttning. Vi tillåter inte bårder i våra lägenheter.

Namnskylt
Namnet på lägenhetsdörren sätts upp av Stadskronan Fastigheter. Kontakta fastighetsskötaren om du särskilda önskemål.

Nycklar
Dina husnycklar ska du vara rädd om. Alla nycklar ska återlämnas vid avflyttning (även eventuella extranycklar). Om någon nyckel saknas när du ska flytta, måste låscylindern läggas om. Den åtgärden betalas av hyresgästen. Om du behöver fler nycklar måste du ha en rekvisition från oss för att kunna göra flera hos en låssmed. Extranycklar betalas av hyresgästen.

Parabolantenn
Egen parabolantenn får sättas upp på den egna altanen eller balkongen, innanför räcket.

Parkering
I princip är all parkering inom bostadsområdet förbjuden förutom på markerade platser. Om du måste lasta i eller ur tunga varor får du parkera bilen utanför huset i högst tio minuter, dock inte på gräsmattan. Lämna inte bilen på tomgång. Kontakta oss på 08-630 10 03 eller skicka mejl på adressen info@stadskronan.se om du vill boka en bilplats.

Parkettgolv
Skura inte trägolv eftersom vatten sugs in i träfibern som sväller och golvet kan förstöras. Parkettgolv städas med dammsugare och/eller microfiberduk. Golvet kan torkas av med fuktig trasa.

Persienner
Persienner är inte standardutrustning i våra lägenheter. Om din lägenhet saknar persienner får du själv bekosta det. Detta gäller även om du behöver reparera en trasig persienn.

Rökning
Rökning är inte tillåten i trapphus eller andra gemensamma utrymmen som källare, förråd och tvättstugor. Ta med fimparna hem. Tänk på att det är ett miljöbrott att kasta fimpar på marken. Dessutom riskerar dina fimpar att hamna i munnen på nyfikna barn.

Sjutillhållarlås
Om du vill ha ett extralås på dörren får du bekosta det själv. Du måste lämna en av nycklarna till extralåset hos oss så att vi kan hjälpa dig om det till exempel skulle börja brinna eller om det blir översvämning när du inte är hemma.

Skadedjur
Skadeinsekter kan tyvärr förekomma. Vi ber dig att genast kontakta oss om du upptäcker skadedjur i din bostad. Då låter vi ett saneringsföretag bekämpa dem och samtidigt förhindra att insekterna sprider sig.

Sophantering
För att minska belastningen på miljön ska dina sopor sorteras, hushållssopor för sig och återvinningsbara sopor för sig. Grovsopor, till exempel möbler och cyklar, får du själv transportera till en återvinningsstation. Information om återvinningsstationer, öppettider och kompostering finns bland annat på din kommuns hemsida.

Störningar
Prata med den som stör i första hand. Om det inte hjälper, kontakta fastighetsägaren på 08-630 10 03.

Tapetsera
Kontakta oss om du vill tapetsera om i din lägenhet själv. Arbete som du själv utför måste vara "fackmannamässigt utfört" annars kan du bli ersättningsskyldig vid avflyttning.

Telefonnummer
Stadskronan Fastigheter 08-630 10 03 Telefonnumret till din fastighetsskötare och jourtjänst (vid akuta fel efter ordinarie arbetstid) finns på anslagstavlan i trapphuset.

Tittöga
Om du vill ha ett så kallat tittöga i din lägenhetsdörr, får du bekosta det själv. Beställ hos en låssmed.

Trapphus
Trapphusen är utrymningsvägar vid en eventuell brand och måste därför hållas fria från cyklar, barnvagnar med mera. Det är inte tillåtet att röka i trapphuset, tänk på allergiker och den allmänna trivseln.

Tvättmaskin/torktumlare
Om du vill ha en egen tvättmaskin/torktumlare i lägenheten måste du själv anlita en rörmokare som hjälper dig med att ansluta vatten och montera avloppsslangen. För att få maskinen inkopplad anlitar du en behörig elektriker. Använd maskinerna så att de inte stör grannarna.

Tvättstuga
I varje tvättstuga finns ordningsregler uppsatta.

Uppsägning
Om du vill säga upp lägenheten måste det göras skriftligt, helst via mejl men det går även via fax eller brev. Uppsägningstiden för bostäder är tre kalendermånader räknat från den sista i den månad då uppsägning sker. Vid dödsfall är uppsägningstiden en kalendermånad.

Uteplats
Du ansvarar själv för skötseln av din uteplats. Vill du bygga om eller bygga till uteplatsen, måste du prata med oss först. Kontakta fastighetsägaren på 08-630 10 03.

Uthyrning
Kontakta oss via mejl, info@stadskronan.se eller ring på 08-630 10 03 för att anmäla intresse för lägenhet.

Ventilation
Rengör gärna ventilerna i lägenheten någon gång per år, men ändra inte läget på dem. De är inställda för att ge en så effektiv luftcirkulation som möjligt. Prata med fastighetsskötaren om du är osäker.

Webbproduktion av IT-help.se